Заява ГО «Учбово-методичний центр захисту прав людини» щодо конкурсного відбору на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги 2 червня 2017 року

June 5, 2017 в Обычная по Boris Kudar

 

Громадська організація «Учбово-методичний центр захисту прав людини» висловлює глибоку стурбованість ситуацією, що склалася навколо конкурсного відбору на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

Відсутність чітких вимог щодо професійної компетенції, критеріїв конкурсного відбору та методики оцінювання відповідності їм кандидатів, склад конкурсної комісії, більшість у якій складають працівники Міністерства юстиції України, що мають очевидний конфлікт інтересів щодо одного з кандидатів, відсутність оголошення про проведення конкурсу як такого, обмежена участь професійної громадськості та спостерігачів – всі ці чинники ставлять під сумнів об’єктивність та професійність конкурсу.

Натомість, очевидною є спроба політичного втручання в діяльність системи безоплатної правової допомоги, одним з основних принципів функціонування якої згідно міжнародних стандартів є незалежність.

Українська система безоплатної правової допомоги вже п’ятий рік поспіль демонструє свою незалежність та ефективність у захисті прав вразливих людей. Зокрема, це яскраво проявилось і під час Революції Гідності. Вона є важливим інституціональним механізмом розвитку правової спроможності територіальних громад, запобігання побутової корупції та доступу до правосуддя.

Сьогодні дії Міністерства юстиції України по відношенню до системи безоплатної правової допомоги створюють загрози для її подальшого існування. Додатковим свідченням цього є і заяви громадських активістів, правозахисників, громадських організацій та команди самої системи.

З урахуванням викладеного, Учбово-методичний центр захисту прав людини звертається з проханням до Міністерства юстиції України вжити наступні заходи:

1. Скасувати результати проведеного конкурсного відбору.

2. Розробити у відкритому режимі із залученням професійної громадськості новий порядок проведення конкурсу, професійні вимоги до кандидатів та методику оцінювання відповідності ним.

3. Сформувати новий склад конкурсної комісії на тих самих засадах, на яких були сформовані конкурсні комісії з відбору керівників бюро правової допомоги з ініціативи Міністра юстиції України Павла Петренка у 2016 році.

4. Провести новий конкурс з відбору директора Координаційного центру з надання правової допомоги.

5. Розпочати публічну професійну дискусію щодо шляхів підвищення інституціональної незалежності системи безоплатної правової допомоги.

Текст заяви ГО «Учбово-методичний центр захисту прав людини» щодо конкурсного відбору на посаду директора Координаційного центру з надання правової допомоги 2 червня 2017 року доступний за посиланням: http://hr-advocacy.mk.ua/wp-content/uploads/2017/06/Заява-HRTC-БВПД-170603-2.pdf