На Миколаївщині пенсіонери контролюватимуть вибори з використанням радіо-підкастів

March 16, 2019 в Обычная по Boris Kudar

Проект «Залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час Президентських та Парламентських виборів в Україні» (Правдиве радіо) спрямований на залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час Президентських та Парламентських виборів в Україні. Проект передбачає створення циклу радіопередач на основі реальних кейсів про порушення виборчого права пенсіонерів. Проект реалізується в період з 15 лютого по 15 листопада 2019 року за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

На початку березня 2019 року на Миколаївщині стартував соціальний проект «Правдиве радіо». Проект передбачає залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час президентських та парламентських виборів в Україні. Для цього створюється цикл з 20 радіопередач на основі реальних кейсів про порушення виборчого права. Перші дві радіопередачі вже вийшли в ефір 6 і 11 березня*.

Підготовлені в ході спеціального тренінгу** молоді юристи і журналісти навчають пенсіонерів дотримуватись законодавства,  спостерігати за виборами і виявляти порушення. Проект реалізується з 15 лютого по 15 листопада 2019 року на території Миколаївської області.

«Понад 30 відсотків мешканців Миколаївської області становлять пенсіонери. 23 відсотки – це особи у віці старше 60 років. При цьому, саме ця категорія виборців є найбільш активною під час голосування на виборах. Теза «бабусі вирішують наше майбутнє» є актуальною не лише для Миколаївської області, а й для України в цілому. Водночас, саме пенсіонери є найбільш уразливими до пропаганди, маніпуляцій та інших зловживаннь під час виборів. Зазвичай пенсіонери мало користуються Інтернетом. Багато з них через вади зору не дивляться телебачення. Основним джерелом інформації для них є радіо. Враховуючи ці особливості цільової аудиторії  буде підготовлено 20 радіопередач. В ході кожної передачі ми розповімо пенсіонерам, як не порушувати виборче законодавство та навчимо їх спостерігати і виявляти такі порушення» – розповів координатор проекту Борис Кудар.

Photo-8_190312

Організатори прес-конференції повідомили, що головна мета проекту «Правдиве радіо» – зменшення кількості імовірних порушень виборчих прав пенсіонерів шляхом підвищення обізнаності осіб похилого віку про можливі маніпуляції та порушення виборчого законодавства під час президентських і парламентських виборів 2019 року в Україні.

Проект спрямовано на захист виборців від «брудних» передвиборчих технологій. Одним з напрямків діяльності є заохочення молоді до проведення освітньої роботи з пенсіонерами для залучення осіб похилого віку до спостереження і виявлення порушень виборчого законодавства.
<iframe src=”https://www.youtube.com/embed/6iJuzFkyvZM” height=”315″ width=”560″ allowfullscreen=”" frameborder=”0″></iframe>

Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація,заснована в травні 2012 року. На сьогоднішній день Центр HRTC вже реалізував п’ять соціальних проектів в сфері нейтралізації деструктивного впливу пропаганди на населення південних і східних областей України. <b><span style=”text-decoration: underline;”>Центр </span></b><b><span style=”text-decoration: underline;”>HRTC</span></b><b><span style=”text-decoration: underline;”> не співпрацює з жодною політичною партією і не підтримує нікого з учасників виборчих перегонів.</span></b>

Проект «Залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час президентських та парламентських виборів в Україні» (Правдиве радіо) реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. Юридичний супровід проекту здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».

___________________

* Аудиозаписи перших двох підкастів доступні за посиланням: <a href=”https://soundcloud.com/kudar-boris/dialogi-na-06-marta”>https://soundcloud.com/kudar-boris/dialogi-na-06-marta</a> і <a href=”https://soundcloud.com/kudar-boris/dialogi-na-11-marta”>https://soundcloud.com/kudar-boris/dialogi-na-11-marta</a>.

** Коротке відео про перший тренінг для волонтерів, які працюватимуть з пенсіонерами напередодні виборів – тут: <a href=”https://youtu.be/ZSL_XW79SBU”>https://youtu.be/ZSL_XW79SBU</a>