На Вознесенщині проблеми зі сміттям вирішуватимуть через міжмуніципальне співробітництво

 

 

Україна створює все більше відходів. За останні десять років утворювання твердих побутових відходів (ТПВ) у країні збільшилося у два рази, незважаючи на скорочення населення. Сьогодні на кожного українця припадає не менш як один кубічний метр ТПВ щороку. У той же час, головний спосіб поводження з відходами – захоронення на звалищах, кількість яких досягла 4,5 тисяч і переважна більшість з них – екологічно небезпечні об’єкти.

 

У Вознесенському районі досить  плачевна ситуація щодо засміченості території. Відсутність вивозу веде до утворювання безлічі стихійних сміттєзвалищ, що займають все більшу площу району, створюють загрозу довкіллю та здоров’ю населення.

9 громад Вознесенського району, включаючи місто Вознесенськ, об’єднали свої зусилля  задля вирішення екологічних проблем регіону. Першим кроком було забезпечено матеріально-технічну сторону співпраці, спільними зусиллями було закуплено -  70 контейнерів для м. Вознесенська та 188 контейнерів для 8 сільських рад, придбано два контейнеровози. На сьогоднішній день йде розробка схеми взаємодії громад по організації спільної системи збору та утилізації ТПВ.

Такий вид діяльності, як спільне вирішення проблем сусідніми громадами, не є новим, а досить активно використовується в європейських країнах і називається – міжмуніципальне співробітництво.

Для популяризації досвіду міжмуніципального співробітництва  14 лютого 2013 року було проведено тренінг «Міжмуніципальне співробітництво в сфері вирішення проблем утилізації твердих побутових відходів в сусідніх громадах Вознесенського району». Тренінг організовувала громадська організація «Агентство економічного розвитку» в рамках проекту «Об’єднання зусиль сусідніх громад Вознесенщини для покращення екологічної ситуації в регіоні» за підтримки програми «Посилення впливу громадянського суспільства», Міжнародного фонду «Відродження».

Тренінг проводив експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» (DESPRO) Артов Андрій. В заході прийняли участь перший заступник міського голови Луков В.Д., керівник КП «Санітарна очистка міста» Ольхов О.В, голови сільських рад, керівники комунальних підприємств та члени громадських організацій Вознесенського району.

В ході тренінгу присутні дізналися про деталі поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в малих громадах, а також про досвід використання міжмуніципального співробітництва в сфері поводження з ТПВ  громадами  різних регіонів України.

За результатами тренінгу присутні підвищили та поглибили рівень знань в сфері міжмуніципального співробітництва та роздільного збору сміття, а також спланували подальші кроки щодо розробки спільної системи поводження з твердими побутовими відходами на території 9 сусідніх громад Вознесенського району: Вознесенськ,  Білоусівка, Воронівка, Новогригорівка, Олександрівка, Прибужани, Бузьке,  Таборівка та Трикрати.

Міжмуніципальне співробітництво – є перспективним напрямком діяльності малих громад і може використовуватись для вирішення проблем не тільки в сфері утилізації сміття,  а й щодо водо забезпечення, водовідведення та інших проблем життєдіяльності громад. У разі позитивної реалізації проекту по вирішенню проблем з утилізацією твердого побутового сміття в сусідніх громадах Вознесенського району, цей досвід може бути поширений і для вирішення інших проблем регіону.

 

Володимир Трандафіл

Агентство економічного розвитку,

м. Вознесенськ