Прозорі шкільні бюджети для Миколаєва

July 24, 2019 в Обычная по Boris Kudar

12 липня 2019 року Учбово-методичний центр захисту прав людини провів у Миколаєві освітній захід для мешканців Миколаєва, які бажають долучитись до впровадження системи відкритих шкільних бюджетів.

Цей захід – перший із циклу тренінгів і фокус-груп в рамках програми «Цифровий вплив». В рамках заходу проведено тренінг і дві фокус-групи – одна для батьків, інша для освітян. Учасники заходу обговорили проблеми прозорості «шкільних бюджетів», дізналися про можливості системи Open School in UA, отримали навички моніторингу і планування бюджетних процесів.

06

Проект «Прозорі шкільні бюджети для Миколаєва» передбачає залучення батьків школярів до планування і контролю бюджетних і благодійних коштів в установах освіти.

Проект реалізується за підтримки Посольства США і чеської неурядової організації «Несехнуті» в рамках програми трансформаційного співробітництва Міністерства зовнішніх справ Чеської республіки.

Тренери поділилися навичками проведення моніторингових досліджень та кампаній в галузі освіти, а також досвідом роботи в сфері захисту прав людини, протидії корупції та забезпечення чесних і прозорих бюджетних процесів. Учасники тренінгу обмінялися досвідом та ідеями, взяли безпосередню участь в розробці пропозицій щодо вдосконалення системи відкритих шкільних бюджетів та її впровадження в Миколаєві.

Вадим Мельников – практикуючий юрист, директор аналітико-правозахисного об’єднання «Викривач» презентував результати проведеного у травні – червні 2019 року дослідження прозорості та доступності фінансових звітів шкіл Миколаєва.

Модераторами фокус-груп виступили Олег Конотопцев – доцент кафедри регіонального управління Національної академії управління при Президенті України та Андрій Жнивін – директор Центру досліджень суспільства., який провів сфокусоване групове інтерв’ю директорів миколаївських шкіл, викладачів та представників управління освіти Миколаївської міської ради. Олег Конотопцев, у свою чергу опитував батьків школярів та представників громадськості.

Учасники заходу ознайомились з презентацією одного з засновників системи відкритих шкільних бюджетів Юрія Антощука про можливості цієї платформи.

Андрій Жнивін провів практичне заняття з користування системою Open School in UA.

Тренер відповів на питання учасників, провів обговорення питань та провів анкетування.

Наприкінці заходу Андрій Жнивін і представник чеської організації «Несехнуті» Мартін Гитьга вручив учасникам заходу сертифікати.

14

Матеріали досліджень:

Перше дослідження – січень 2019: At_02_HRTC-school_analyt_190102

Презентація другого дослідження – червень 2019: Аналіз сайтів шкіл

Матеріали другого дослідження – червень 2019: 190723_Николаев Анализ_май_2019 (Ответы)

Матеріали першого тренінгу – 12 липня 2019: OpenSchool

Інформація про систему Open School in UA: про-Єдину-систему-відкритих-бюджетів-шкіл

 

У червні 2019 року ініціативна група миколаївців розпочала перевірки доступності фінансової інформації на сайтах навчальних закладів нашого міста. До складу групи входять 18 волонтерів, у тому числі представники таких громадських організацій, як Учбово-методичний центр захисту прав людини, Аналітично-правозахисне об’єднання «Викривач», Центр розвитку туризму та захисту екології «Збережи світ», Благодійний фонд «Об’єднання», «Центр дослідження суспільства» та інші. На сьогоднішній день вже перевірені фінансові онлайн-сторінки 67 миколаївських шкіл. Результати цього дослідження представлені 12 липня на освітньому заході, організованому Центром HRTC для освітян і батьків. Більш детально – у презентації юриста HRTC Вадима Мельникова (додається).

Станом на кінець червня 2019 року у 6 шкіл взагалі відсутні офіційні веб-сайти. При цьому спостерігається негативна тенденція, зокрема сайти шкіл №№ 3, 4 та 35 які на момент попереднього дослідження, проведеного в січні поточного року працювали, натепер не працюють.

Відповідно до положень ст. 30 Закону України «Про освіту» заклади освіти зобов’язані оприлюднювати ряд відомостей, серед іншого заклади, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Повністю відповідають вимогам статті 30 Закону України «Про освіту» лише веб-сайти 5 із перевірених активістами шкіл. При цьому у школи № 17, наприклад, попри фактичну наявність необхідних даних, дуже складна навігація сайту, зокрема вкладку ст. 30 Закону України «Про освіту» знайти вкрай важко, до того ж для більшості користувачів, яким теоретично була б цікава дана інформація, назва вкладки нічого не скаже (доречи це дуже розповсюджена практика, коли фінансова звітність «ховається» за назвою ст. 30 Закону України «Про освіту», при цьому запитувану інформацію легко знайде досвідчений користувач чи перевіряючий, проте малоймовірно, що такий пошук зручний та зрозумілий для пересічних батьків.

Слід зазначити, що це – вже не перше дослідження прозорості шкільних бюджетів. Раніше, на міжрегіональному форумі «Відкритих шкільних бюджетів», який відбувся в Херсоні, вже було представлено подібне дослідження миколаївських активістів. Більш детально – тут: http://hr-advocacy.mk.ua/wp-content/uploads/2019/06/01-Kudar-HRTC-school_analyt_190102.pdf.

Коли на початку 2019 року ми починали досліджувати проблему так званих «шкільних поборів», то з’ясували, що бюджети 65% миколаївських шкіл залишаються не прозорими: на «фінансових сторінках» веб-сайтів 39 шкіл із 67 перевірених інформація в наявності, але лише у 24 випадках вона повна і відносно якісна. Проте, навіть ця інформація не уніфікована та надана у форматах, які не зчитуються комп’ютерними програмами. Зазвичай це – відскановані копії документів у форматах ipg, png або інших не машинозчитувальних форматах. В окремих випадках скан-копії фінансових звітів завантажені у настільки низький якості, що розібрати щось неможливо, хоча формально вони там є. Найбільш типові недоліки, це коли на веб-сторінках шкіл бюджетні кошти не відокремлені від благодійних. Іноді відсутня інформація про благодійні кошти при наявності бюджетних звітів. Або,  навпаки, є дані про благодійні кошти, але відсутні відомості про бюджетні надходження і витрати.

В травні 2019, під час робочої зустрічі представників 14 міст України, розробники онлайн платформи «Відкриті шкільні бюджети» навчили миколаївців науковим методам проведення бюджетних досліджень. І тепер, «озброєні» новою методикою миколаївські активісти налагоджують співпрацю з нашими освітянами щоб до кінця року підключити освітні заклади Миколаєва до системи відкритих шкільних бюджетів. Ця система дозволяє батькам учнів не тільки контролювати бюджетні та благодійні фінанси шкіл, але й брати участь в плануванні бюджетних процесів.

Наприкінці травня активісти вже провели робочу зустріч з начальником управління освіти пані Личко. Вона зацікавилася можливістю підключення миколаївських шкіл до цієї онлайн платформі. І навіть назвала конкретну дату, коли буде найбільш доречно, на її думку, презентувати можливості платформи директорам усіх миколаївських шкіл – 15 серпня. Але, при цьому вона зазначила, що хоче зі своїми колегами більш ретельно вивчити та протестувати цю онлайн систему, перед тим, як прийняти остаточне рішення про її впровадження.

Варто нагадати, що з 21 травня 2019 року в Миколаєві стартував соціальний проект «Прозорі бюджети шкіл Миколаєва». Проект передбачає залучення громадян, насамперед батьків школярів, до планування і контролю бюджетів навчальних закладів.

В Миколаєві на протязі останніх кількох років надзвичайно гостро стоїть проблема т.зв. «шкільних поборів». Питання непрозорого використання бюджетних і благодійних коштів шкільними адміністраціями неодноразово збурювало громаду і отримувало значний резонанс в медіа. Наприкінці 2018 року обурені поборами батьки учнів навіть розміщали на сайті Миколаївської міської ради петицію з вимогою заборонити збори коштів з батьків у шкільних і дошкільних закладах міста. В січні 2019 року група громадських активістів проаналізувала веб-сайти миколаївських шкіл на предмет доступності фінансової інформації і виступила з ініціативою підключення закладів освіти нашого міста до онлайн платформи Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл “Open School in UA”.

Ініціатори проекту повідомили, що проблему можливо вирішити, підключивши миколаївські школи до Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл. Зазначену  онлайн платформу вже успішно використовують в 16 містах України.

Два тижні тому, під час візиту до Миколаєва розробник онлайн платформи “Open School in UA” Андрій Жнивін зазначив: «Наша місія – зробити прозорим використання благодійних та бюджетних коштів у освітніх закладах. Ми сподіваємось, що зможемо наблизитись до міжнародних стандартів відкритості даних і задовольнити потребу суспільства у доступі до фінансової інформації. Ми безкоштовно готові підключити до системи усіх бажаючих».

Ми вже провели 1 прес-конференцію, 2 виступи на радіо, 1 – по телебаченню, 1 тренінг з впровадження системи Open School in UA і 2 фокус-групи (1 – для батьків та 1 – для педагогів). На даний момент досягнута попередня домовленість з керівництвом управління освіти про впровадження системи відкритих шкільних бюджетів в Миколаєві. На сьогоднішній день перша «пілотна» миколаївська школа (ЗОШ №26) вже підключена до системи Open School in UA.

Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована в травні 2012 року. На сьогоднішній день Центр HRTC вже реалізував сім соціальних проектів, спрямованих на підтримку суспільно-значущих ініціатив громадян. Проект «Прозорі бюджети шкіл Миколаєва» впроваджується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні та незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Юридичний супровід проекту здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».

Logo_190723