Радіопередача №6 (Кейс 5)

November 24, 2020 в Обычная по Boris Kudar

Радіопередача №6 (кейс №5)

підготовлена на основі звернень мешканців Херсонської і Кіровоградської областей

 

24.11.2020 о 12:15 в прямому етері Українського Радіо Миколаїв громадські префекти

Вадим Мельников (Vadim Melnikov)

і

Борис Кудар

розповіли про найбільш поширені порушення в сфері медичних закупівель та прокоментували звернення громадян, чиї права були порушені в умовах пандемії. Ведучий – Андрій Тюренков. Наступна радіопередача – 03.12.2020 в ранковому ефірі о 07:30. Слухайте нас, як і раніше, на частоті 92FM в Миколаєві та 105,9FM – в Первомайську. https://mk.suspilne.media/episode/34802

Exif_JPEG_420

Цього тижня завершується другий етап проекту  «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадськими префектами у південних областях України». Цей проект реалізує громадська організація «Учбово-методичний центр захисту прав людини» за фінансового сприяння міні-гранту Проекту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України» що фінансується Європейським Союзом.

30 листопада у Миколаєві відбудеться «круглий стіл», в ході якого громадські префекти презентують аналітичне дослідження. Команда аналітиків з Миколаївської, Херсонської і Кіровоградської областей розповість про виявлені ними недоліки і ймовірні порушення. Після обговорення з усіма зацікавленими особами і організаціями громадські діячі підготують пропозиції органам влади і місцевого самоврядування.

Проект триває з 1 липня 2020 року. На першому етапі громадські префекти відкрили  юридичну приймальню для пацієнтів лікарень і громадян поважного віку, які вважають, що їх права порушені. До речі, ця приймальня працює і зараз: по буднім дням з 14:00 до 16:00 можна звернутись до Фонду розвитку міста Миколаєва, в офісі якого по вулиці Севастопільській, 15/3 вона розташована.  Або отримати консультацію телефоном: 47-34-79. Протягом трьох місяців команда миколаївських експертів провела ряд тренінгів у південних областях України і навчила громадських активістів застосовувати сучасні цифрові інструменти для контролю медичних закупівель. Наразі громадські префекти перевіряють і узагальнюють інформацію отриману від мешканців Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської області.

Так, наприклад:

Ганна Курусь зі Світловодська Кіровоградської області скаржиться на те, що медичний персонал районної  лікарні вимагає у пацієнтів «благодійну допомогу». При цьому,  якість медичних послуг залишається незадовільною, в лікарнях – черги, штучно ігноруються електронні направлення і не видаються ліки, які є у списку на веб-сайті «е-ліки», інколи швидка прибуває на виклик протягом 40 хвилин.  https://drive.google.com/file/d/14q4bH_Kc_QQCi94M6bcojTbdSdj_98Zy/view?usp=sharing (00:00 – 01:44) – розмовляє російською

Тренер-аналітик Учбово-методичного центру захисту прав людини, експертка із застосування цифрових інструментів Тетяна Зелінська прокоментувала звернення мешканки Кіровоградщини і розповіла про можливості сучасних технологій контролю якості медичних послуг  https://drive.google.com/file/d/1Uiir_CXSzZCmiCRafy7YMSATJryTg8m8/view?usp=sharing (00:06 – 02:30) – коментар також російською

Інше типове звернення:

Мешканка Кропивницького Наталія Жученя розповіла про байдужість медичного персоналу до проблем 87-річної мешканки Кропивницького звернулась по допомогу до громадських префектів. https://drive.google.com/file/d/14ExP4o3mp4sLxUlJeUOaJhRKU44UrVCo/view?usp=sharing (01:33 – 04:37) українською, але розмовляє надто повільно.

Юрист Учбово-методичного центру захисту прав людини Вадим Мельников прокоментував звернення мешканки Кропивницького: https://drive.google.com/file/d/1gnpn8OvCV-AxKe-0dasLTCgyU6jJGN0x/view?usp=sharing

 

Для поширення досвіду команда проекту видасть брошуру, яка містить результати аналітичного дослідження, пропозиції органам влади, а також   типові історії пацієнтів і осіб поважного віку, які отримали допомогу в рамках проекту. Проект закінчується у грудні цього року, але кампанія громадської дії «За чесну медицину», яку розпочали громадські префекти триватиме і надалі.

 

Каждая десятая закупка, проведенная лечебными учреждениями по упрощенной процедуре для целей борьбы с эпидемией COVID-19, была проведена с нарушениями.

К такому выводу пришли эксперты проекта “Защита прав пенсионеров и мониторинг бюджетных расходов по COVID-19 общественными префектами в южных областях Украины”.

Были проверены тендеры, проведенные опорными лечебными учреждениями Николаевской, Кировоградской и Кировоградской областей.

Как отметил Борис Кудар, директор Учебно-методического центра защиты прав человека и руководитель проекта, необходимость общественного аудита вызвана тем, что сегодня отсутствует систематический контроль расхода бюджетных средств на борьбу с последствиями коронавирусной эпидемии.

Так, Счетная палата и Государственная аудиторская служба, в ответ на запросы участников проекта, в сентябре сообщили, что проверки COVID-закупок в 2020 году не запланированы.

Между тем, анализ общественных аудиторов показал, что в Кировоградской и Херсонской областях 9% и 10% COVID-закупок были проведены с нарушениями.

Обобщенных данных по николаевским больницам нет. Но установлено, что КНП “Городская больница №1” Николаевского горсовета закупила тысячу одноразовых бахил по 58 грн. за штуку, на 58 тыс.грн. у ФОП Пинигина И.К. При этом до того, та же больница приобрела такие же бахилы у другого поставщика по 1,93 грн. Ряд больниц, например Новобугская ЦРБ и Первомайская ЦРБ приобретали по упрощенной процедуре памперсы и бензин, что является нарушением.