Прес-конференція 22.12.2020

December 22, 2020 в Обычная по Boris Kudar

В грудні  2020 завершується  соціальний проект «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадським префектами* у південних областях України» за фінансового сприяння Європейського Союзу. В рамках проекту проведено комплекс заходів з підвищення якості медичних послуг і дотримання прав пацієнтів поважного віку шляхом зменшення корупційних ризиків при медичних закупках за спрощеною процедурою.

Експерти Учбово-методичного центру захисту прав людини** і залучені фахівці провели цикл тренінгів і навчили 49 волонтерів з Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської області перевіряти медичні закупівлі за допомогою сучасних цифрових інструментів.

На базі Фонду розвитку міста Миколаєва була відкрита громадська юридична приймальня, послугами якої скористалось 250 мешканців південних областей України.

Громадські активісти підготували та випустили в ефір вісім радіопередач, у т.ч. шість – на основі реальних історій пенсіонерів, чиї права були порушені в умовах пандемії і карантину. Історії пенсіонерів коментували залучені фахівці у відповідній галузі.

Проаналізувавши скарги та звернення пенсіонерів, громадські префекти разом з волонтерами перевірили 22 медичні установи, 687 закупівель і виявили понад 60 недоліків і порушень.

В листопаді 2020 проведено «круглий стіл»: результати перевірок доведені до відома керівників  перевірених медичних закладів, а також представників влади і контролюючих органів. Спільно з представниками організацій громадянського суспільства розроблені відповідні рекомендації органам влади і місцевого самоврядування.

Підготовлено аналітичний звіт, який містить висновки моніторингового дослідження і рекомендації громадських префектів, а також приклади звернень громадян поважного віку.

«Наш проект розпочався в липні цього року і був спрямований на моніторинг та аналіз бюджетних витрат на боротьбу с COVID-19, а також на надання правової допомоги громадянам, чиї права порушені в умовах карантинних обмежень. Усі заплановані заходи проекту на території Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей виконано. Зважаючи на те, що зазвичай досягти сталих змін за такий короткий період складно, ми вирішили посилити наш проект кампанією громадянської дії «За чесну медицину», яка також розпочалась в липні 2020 і продовжиться у наступному році. Наша мета – зробити так, щоб медичні послуги пенсіонерам залишалися якісними і доступними навіть в умовах пандемії і карантину» – розповів координатор проекту, директор Учбово-методичного центру захисту прав людини Борис Кудар.

У заході взяли участь 16 учасників, серед яких журналісти місцевих ЗМІ, а також представники громадськості, Офісу Омбудсмена і Управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА. Виступили: Борис Кудар – координатор проекту, директор Учбово-методичного центру захисту прав людини, Михайло Золотухін – засновник коаліції «Громадська префектура», директор Фонду розвитку міста Миколаєва, Вадим Мельников – юрист і керівник авторського колективу, директор аналітико-правозахисного об’єднання «Викривач», Інга Дуднік – аналітик проекту, голова правління ГО «Територія успіху», Тетяна Зелінська – аналітик проекту, директор Вознесенської асоціації розвитку місцевої демократії. З урахуванням карантинних обмежень захід відбувся одночасно у двох форматах – наживо і через ZOOM.

2

Пряма трансляція: https://youtu.be/XJGAG3xRn5Q?t=1 і https://youtu.be/5-Sn3JZ12dI?t=2615

Дисклаймер-201208